Източник: https://www.capital.bg

 

Близо 58 дка нови логистични площи ще влязат в експлоатация със завършването на първите две фази на „Логистичен парк София“. Проектът се изгражда в землището на с. Равно поле, община Елин Пелин, от „Уеърхаузинг енд Логистикс“. Първата сграда, която е от около 25 хил. кв.м, е на стадий покрив и се очаква да бъде готова до края на годината. Втората – от 31 хил. кв.м, с пусков срок до края на 2020 г., е на „първа копка“. Строителството на парка започна през ноември миналата година. Инвестицията в първата фаза е 15.3 млн. лева, а общата в проекта върху 100 дка ще бъде около 32 млн. лева.

„Уеърхаузинг енд Логистикс“ са купили земята през 2017 г. от „Център за обучение за безопасност на движението“ срещу 384 хил. лева според имотния регистър. Компанията има предварителен договор за още 100 дка в землището. Той ще стане окончателен, след като бъде приет подробният устройствен план за терена, по който се работи. В цялостен вид паркът ще има общо четири сгради с над 115 хил. кв.м площ върху 200 дка до 2021 г. Пътищата и улиците заемат около 40% от общата площ на имота.

Склад за собствени нужди и не само
„Като собственик и вносител на търговската марка Оptonica LED, със собствени и дистрибуторски офиси в цяла Европа, имах потребност от складови площи за собствения ми бизнес. В момента стоката е пръсната в 15 склада на различни места и с различна площ“, разказва пред „Капитал“ Анатолий Лазаров, управител и съсобственик в проекта. При търсенето попада на парцела в Елин Пелин. „От 10 дка склад за собствени нужди проектът се разви до 60 хил. кв.м с идеята и очакванията за сериозен потенциал от търсене на площи“, казва Лазаров. Той е и управител на инвестиционното дружество „Уеърхаузинг енд Логистикс“, създадено специално за проекта. Собственост на капитала му е строителна фирма „Мания Билд“, която е на братята Анатоли и Владимир Лазарови. Двамата заедно с Магдалина Маркова са съдружницици и във фирмата „Прима груп 2004“. От търговския регистър става ясно, че проектът ще бъде финансиран с кредит от „Юробанк“ от 15.1 млн. лева.

Бизнесът на групата
„Прима груп 2004“ регистрира Optonica LED на българския пазар през 2011 г. Под този бранд фирмата произвежда LED осветление в Китай, като ползва компоненти на големи световни производители. Продава във всички страни в ЕС, в Близкия изток, в Китай и в някои държави от Африка. По информация на Лазаров пазарният им дял в България е около 15%. Според Търговския регистър през 2018 г. дружеството има 22.3 млн. лева приходи от продажби на стоки, което е с 1.2% повече спрямо година по-рано. Завършва годината с печалба от 291 хил. лева. „За последните 2-3 години оборотът ни е почти същият, но цените на продуктите много паднаха“, казва Лазаров. „Мания билд“ пък е изградила няколко жилищни сгради, сред които „Оливс сити хотел“, с 46 стаи в Студентски град в София, и бизнес център „Мания Тауър“ в Плевен, който е с над 16 хил. кв.м РЗП.

Първата сграда

От първата сграда 9.54 хил. кв.м вече са наети за самата Optonica. За останалите 15 дка се преговаря с две-три фирми, сред които международен производител на филтри за автомобили и турски инвеститор. Проектът е насочен към по-големи фирми, които търсят складови площи между 5 и 10 хил. кв.м или място за чисто производство, казва Росен Наумов от „Логистичен парк София“. Според него наемните цени на складовите плоши вървят около 5-6 евро на кв.м.

Наемите на новите складови площи клас А в тази зона преди две години бяха 3.8-4.5 евро на кв.м, а сега са около 4-5 евро на кв.м. Поскъпването се дължи на новото качество при строителните обекти, на факта, че в границите на Околовръстно шосе има малко складови площи, и на локацята, коментира Симеон Митев от „БГ склад“. Той добавя, че освен основната цена наемателите плащат сервизна такса, за озленяване, поддържане на инсталанциите, противопожарни системи… Таксата започна да навлиза на пазара преди около пет години, като сега е между 0.75 и 1 евро на квадратен метър, казва Митев. Другите разходи са за индивидуалното потребление на ток и газ, за изхвърлянето на боклука и пр.